Lajosforrási turistaház - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Lajosforrási turistaház - Szentendre

align=left Autóval Szentendréről egészen a Lajosforrás melleti parkolóig mehetünk, buszjárat Dömörkapuig közlekedik, onnan turistaúton folytathatjuk utunkat.

A két világháború között a környék Dreher sörgyáros birtoka volt, aki a természetjárókat - Podmaniczkyvel ellentétben - nem szívesen látta a Lajos-forrás melletti vadászkastélya és gazdasági épületei (Jóvizűmajor) közelében. Ezért kellett a Csikóváraljai menedékházat az erdő szélén felépíteni.

A Természetbarátok Turista Egyesületének (TTE) vendéglátóipari dolgozókat tömörítő osztálya már 1947-ben turistaháznak alakította ki a Dreher-kastély egyik melléképületét. 1953-ban már a Turistaházakat Kezelő Vállalat (TKV) keretein belül a hajdani vadászkastély átalakításával nyílt meg a 85 férőhelyes, jól felszerelt, éttermes Ságvári Endre menedékház.

align=right A többször átépített, bővített házat 1955. május 1-től a Szentendréről közlekedő menetrendszerinti buszjárattal is el lehetett érni. A TKV felszámolása (1975) utáni üzemeltetőváltások során a menedékház jelleg turistabüfével, szedett-vedett toldaléképületekkel egy leromló állapotú szállodára változott. Az épület jelenleg életveszélyes, nagy részét le kellett zárni.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén