Kovács Margit Múzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Kovács Margit Múzeum - Szentendre

Kovács Margit (1902–1977) kerámiaművész 1972-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának ajándékozta életműve nagy részét. Múzeuma 1973-ban nyílt meg egy erre a célra vásárolt és átalakított, 18. századi épületben, a Vastagh György utcában.

Az épület eredetileg sóház volt, később plébánia, majd kereskedőház s végül a Vastagh család lakóháza lett.Kovács Margit az agyaggal már kisiskolás korában megismerkedett egy utcabeli kályhásmester jóvoltából. Korongozni először gimnazista lányként próbált.

Iskolai tanulmányait befejezve banktisztviselőként helyezkedett el. Néhány hónap múlva családja anyagi támogatásával kezdhette meg grafikai tanulmányait Budapesten, mivel eredetileg grafikusnak készült.

A 20-as évek közepén kezdett érdeklődni a kerámiaművészet iránt. 1926-ban Bécsbe utazott és ott Hertha Bucher tanítványa lett. A neves osztrák keramikus egy olyan művészcsoport tagja volt, amely az emberi környezet egészét akarta szebbé, harmonikusabbá formálni.

1928-ban önálló kiállítása nyílt meg egy budapesti galériában. Ettől kezdve érett és befutott művészként tartják számon.

Számos megrendelést kapott köz- és magánépületek díszítésére, kerámia faliképek, domborművek készítésére. Pályája 1945 után is töretlen maradt.

Elismert és foglalkoztatott művész volt, 1948-ban az elsők között Kossuth-díjjal tüntették ki. Számos állami megbízást is kapott. Sikeres kiállítások és elismerő díjak sora bizonyítja hazai és külföldi népszerűségét.

A harmincas évek elejérn készült munkáira jellemzőek az expresszív felületkezelésű körplasztikák, melyek formálása egyúttal a középkori szobrászat zömök arányú formaeszményéhez kapcsolódik.

A negyvenes években figurái egyre nyulánkabbak, oszlopszerűek lesznek. Kisméretű korongozott plasztikáinál viszont ezzel párhuzamosan geometrizáló értelmezés, kúp formájára való egyszerűsítés figyelhető meg.

A folklór hatása az ötvenes években teljesedik ki. Már korai korszakára jellemző, hogy a figuratív alkotások mellett másodlagos szerepet játszanak az iparművészeti tárgyak.

Az emeleti galéria enteriőrje és fotódokumentációja Kovács Margit otthonának és műtermének állít emléket.

További információk:
Ferenczy Múzeum - Kovács Margit Kerámiakiállítás
Szentendre, Vastagh György utca 1.
Tel: +36 (26) 310-244 Nyitva: naponta 10-től 18 óráig.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szentendrei és környéki programok

Szállások Szentendrénés környékén


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu