Czóbel Béla Múzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Czóbel Béla Múzeum - Szentendre

align=left Czóbel Béla (1883-1976) az első magyar festőművész volt, aki még életében - 92 éves korában - önálló múzeumot kapott a szentendrei várdombon, egy múlt századi, földszintes épületben. Eredetileg katolikus fiúiskola volt az L alaprajzú épület. Múzeummá alakításakor a külső homlokzatot változatlanul hagyták és hat egymásba nyíló belső teret alakítottak ki, íves átjárók alkalmazásával. Az 1975 nyarán megnyílt múzeumot a művész születésének 100. évfordulóján új szárnnyal bővítették.

A múzeum első három termében külön falrészeken a fontosabb külföldi helyszíneken alkotott hasonló stílusú festmények szerepelnek időrendben 1940-ig. Miután 1940-1966 között Szentendrén majd 1966-67 között Budapesten élt a művész és kiforrott stílusban alkotott, ennek az időszaknak az alkotásaiból láthatnak válogatást - portrék, csendéletek, enteriőrök és tájképek formájában.

align=right 2003. decemberétől "Czóbel Béla művei a műfajok tükrében" címmel évente váltakozó kamara-kiállítás sorozat indult, melynek első része: Válogatás Czóbel Béla akt festményeiből. A válogatás a művész utolsó évtizedének (1966-76) alkotásaiból történt, ugyanis múzeumunk tizennyolc akt képet őriz ebből az időszakból.

A kiállítás új eleme egy kronológiai táblázat, mely a művész életének változatos külföldi és hazai helyszíneit időrendi összefüggéseiben tárja a látogató elé. Az olvasópultokon elhelyezett magyar és angol nyelvre fordított műelemzések és a hozzájuk kapcsolódó kompozíciós vázlatok egyrészt a legjelentősebb alkotásokat elemzik, másrészt bemutatják, hogy az elsősorban koloristaként ismert művész alkotásainál rendkívül fontos a kompozíciószerkezet is.

align=left A múzeum kamaratermében a Szentendrei Festők Társasága nyolc alapító tagjának műveiből látható válogatás.

További információk:
Ferenczy Múzeum - Czóbel Múzeum
Szentendre Templom tér 1. +36 (26) 310-244
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén