A 3 legjobb, legegyszerűbb Márton-napi recept, amivel tarolni fogsz

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A 3 legjobb, legegyszerűbb Márton-napi recept, amivel tarolni fogsz

Feltöltve: 2018-11-08

Márton-napon mi mást is tehetnénk az asztalra, mint libaételeket, hiszen aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

A lehetőséget tárháza végtelen, hiszen lehet a libából ízletes leves vagy sült, töpörtyű vagy resztelt máj. Mi most ezekből a három legjobb libaételt mutatjuk neked, amelyek elkészítése pofon egyszerű, és amik mellől a káposzta és a krumpli sem hiányozhat.

1. Libatöpörtyű lila hagymával, ropogós fehér kenyérrel

Hozzávalók / 12 adag
2 kg bőrös libaháj
2 dl víz
1 ek só

A hájat megtisztítjuk a maradék tolltól és pihétől. Nagyjából 5 centis kockákra vágjuk, és az egészet egy nagy lábosba tesszük. Jöhet hozzá a víz és a só is, majd közepes lángon melegíteni kezdjük. Addig sütjük, amíg a töpörtyű szépen barnulni nem kezd és a zsír teljesen átlátszóvá nem válik. Arra figyeljünk, hogy néha kevergessük és ne állítsuk túl nagyra a hőmérsékletet, nehogy megégjen! Ha kész, akkor konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és hagyjuk kihűlni. Lila hagymával, paradicsommal, friss kenyérrel tálaljuk.

Márton-napi libasült

Hozzávalók / 4 adag
50 dkg libahús (egész libacomb)
4 kk só
1 kk bors (frissen őrölt)
3 ek napraforgó olaj
9 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
1 dl fehérbor (vagy víz)
1 ek napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. A fűszereket jól elkeverjük az olajban. A megtisztított és szárazra törölt combokat középen elvágjuk, óvatosan beirdaljuk. Ezután a sós-borsos olajjal jól bemasszírozzuk a húst, és a picit megolajozott tepsibe rakjuk. Köréjük rendezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket, a negyedekre vágott hagymát és meglocsoljuk borral. Alufóliával lefedjük és kb. 2 órára betesszük a sütőbe. Végül az omlós comboknak a pirításhoz kb. 15 perc szükséges 200 fokon, alufólia nélkül.

Ropogós - omlós libacomb sajtos krumplipürével

Hozzávalók / 2 adag
3 db libacomb
só ízlés szerint (tengeri)

Alapos tisztítás után a húst jól besózzuk, a bőrét is. Egy tepsibe helyezzük, a bőrükkel lefelé. A sütőt előmelegítjük 220°C -ra, és betesszük a húst. Kb. 35-45 perc alatt nagyjából kisül a bőréből az összes zsír, és ekkor megfordíthatjuk a combokat. Ezt az oldalt is sütjük kb. 30-35 percet. Kicsit színesedjen is meg! A felesleges zsírt szedjük ki a combok alól, de még maradjon kb. fél cm magasan. Utána szorosan fedjük le a tepsit alufóliával, és tovább sütjük, azaz puhítjuk, kb 20-30 percet. Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy elég puha-e. Vegyük vissza a sütő hőfokát 190°C-ra. Ha omlós, puha a hús, levesszük a fóliát, és kb 15 percet még visszatesszük, hogy még szebb színt kapjon.

Hozzávalók a krumplipüréhez
1 kg parázskrumpli
10 dkg trappista sajt
10 dkg vaj
1 teáskanál só
0.5 dl tej

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a vajat, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és keverjük jó habosra. Keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá meleg tejet, hogy a püré jó habos-krémes legyen.

MÁRTON-NAPI PROGRAMOK ORSZÁGSZERTE >>
  • 

    Téma szerint

    • Márton napi legendák és lakomák


      Mielőtt bárki azt hinné, hogy az elmúlt 10-15 évben divatossá vált rendezvények elsősorban a szállodák, éttermek, borászok vendégcsábító reklámfogásai, ismerkedjünk meg Márton leg...

  • 
  • 
  •