Nagyításhoz kattintson a képre!

Szentendrei szerb búcsú

A rendezvény alkalmat kínál arra, hogy jobban megismerhessük a szerb népszokásokat, népviseletet, táncokat, autentikus szerb zenekarok tolmácsolásával. A Dunakorzón felállított gasztronómiai vásárban hagyományos szerb ételekkel, italokkal ismerkedhet a látogató.

A Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt „Preobrazsenszka” templom búcsúja a XVIII. század folyamán egyben Szentendre város legjelentősebb ünnepe volt. Az ortodox egyházi hagyomány szerint ezen a napon történik az új szőlő felszentelése, amely évszázadokon keresztül nagy jelentőséggel bírt a szőlő és bortermelő szentendrei lakosok körében. A búcsú központi legfontosabb része az ünnepi istentisztelet, majd a liturgiát követő délutáni vecsernye, valamint a templomkertben megrendezésre kerülő népi mulatság, zene és tánc. Hagyományosan a vecsernye után az egyházközség borral kínálja a templomkertben egybegyűlt vendégeket. A rendezvény ingyenes.

Szentendrei Szerb Búcsú
2017. augusztus 18-19.
Duna-korzó, Lázár cár tér

Augusztus 18. péntek
19:00 Zenél a Pyrgos Görög zenekar; a koncertet követően táncház
21:00–23:00 Bemutatkozik a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és zenekara a Talija Art Co; a műsort követően tánctanítás és táncház

Augusztus 19. szombat
10:00 Ünnepi istentisztelet - Preobrazsenszka templom
12:30 Fellép a „Branko” Szerb Néptánccsoport,Niš, Szerbia
13:30 Műsort ad az Újvidékről, Novi Sad-ből érkező énekkar „Zvuci s kamena” énekkar
14:30 Fellép a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és zenekara, a Talija Art Co
16:00 Vecsernye az új szőlő felszentelésével A Vecsernyét követően kötetlen program, zene és tánc, a templom kertjében.
19:00 Tamburán és tangóharmónikán játszik a Döbrönte Eredics Duo (Döbrönte Petra és Eredics Vince) és a ViGaD Trió (Zetalaki Dániel & Gáspár és Eredics Vince) Felkészítő tanár: Eredics Gábor
20:00 Zenél a Kolo zenekar
22:00 Koncertet ad a Guča Partyzans Brass Band
23:00 –02:00 Zenél a Kolo zenekar

A rendezvény ingyenes.


Szentendrei programok


 • Programok Szentendre környékén

 • Aquincumi Múzeum

  A 2000 éves római kori Aquincum területén kiépült múzeum és romkert rengeteg izgalmas látnivalóval és programmal várja látogatóit: a római kori épületektől és kincsektől kezdve az interaktív játékokon és foglalkozásokon át, a megelevenített római ünnepekig!

 • CSOPA - Csodák Palotája Campona

  Látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatjuk be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát – nem csak gyerekeknek. Interaktív tudományos kiállításunk az egész családnak feledhet

 • Csodák Palotája Playbar

  A Csopa Playbar olyan fiatalos és trendi élményközpont, ahol az igényes szórakozásra és időtöltésre nyitott fiatalok, játékos felnőttek változatos programokat találnak maguknak.

 • AVE Kiállítóház

  Intézményünk az a tér, közös dimenzió, ahol korlátlanul mozoghatunk és tevékenykedhetünk projektjeink során. Alapvető feladatunk közművelődési, ismeretterjesztési és esztétikai céllal időszaki kiállítások szervezése, tudományos valamint kulturális tartalomszolgáltatás.

 • Titkos utakon - Sötét varázslatok Aquincumban

  Az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása!

 • XXI. Vegetáriánus Fesztivál

  Életmód hétvége nem csak növényevőknek - a legújabb táplálkozástudományi ajánlásokkal

 • DreherFeszt

  A DreherFeszt különleges hangulatáról idén sem kell lemondanod!

 • Disznótoros Kolbászfesztivál

  Aki október közepén kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az valódi hagyományőrzést láthat, igazi díszletekkel, falusi hangulattal, vidéki ízekkel. A budapesti kolbászfesztivál jelszavai: „gasztronómia, hagyományőrzés, folklór”.

 • Szent István napi Borünnep Nagymaroson

  A Dunakanyar egyik legszebb fekvésű, természeti szépségekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt bővelkedő, hangulatos kisvárosában, Nagymaroson kerül megrendezésre a Szent István napi Borünnep, 2017. augusztus 19-20-án.

 • Magyar Ízek Utcája

  Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját.

 • DreherFeszt Felfedező

  A DreherFeszt Felfedező néven induló tehetségkutató versenyben a szeptember 2-án megrendezésre kerülő sörgyárfesztivál színpadára hat együttes juthat fel, amelyek közül az élő fellépés alapján választják ki a győztest.

 • Vingardium Borliget

  Bor és gasztronómia - az ország minden részéről

 • I. Országos Lajhár találkozó

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt az I. Országos Lajhár találkozóra!Települések Szentendre közvetlen közelében

Program info
Programtípus
 • Kulturális programok, Hagyományőrzés, folklór, Családi programok
helyszín
 • Közép-Duna-vidék, Dunaparthoz közel
Település ismertető
 • Szentendre

  A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezetben található Szentendre, amely kedvelt kirándulóhely a fővárostól 8 kilo...

Szállások Szentendrénés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu