Városi Tömegközlekedési Múzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Városi Tömegközlekedési Múzeum - Szentendre

align=left A BKV Zrt., illetve jogelődjei már régóta foglalkoztak a gondolattal, hogy - Európa más városaihoz hasonlóan - a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát rekonstruálják és megőrizzék az utókor számára. A budapesti közlekedési társaság immáron 15 éve megnyílt szentendrei gyűjteményében mutatja be saját történetének, illetve jogelődjeinek tárgyi és szellemi örökségét.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum névre keresztelt ipartörténeti szakgyűjtemény 1992. július 14-én nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt egy 1914-ben épült régi HÉV-kocsiszínben.

A kocsiszínt felújították, és átalakították, hogy alkalmas legyen megfelelni legújabb rendeltetésének. A múzeum öt kiállító teremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel és egy modellteremmel várja a közlekedés iránt érdeklődőket.

A múzeum Budapest világvárosi rangra emelkedésének, valamint a vidéki nagyvárosok fejlődésének történetét mutatja be a városi közlekedés szemszögéből. A tárlatokból a látogatók képet kaphatnak a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről, a mai BKV Zrt. jogelődjeiről, a vidéki nagyvárosok közlekedéséről, a közlekedést kiszolgáló infrastruktúráról - pálya- és felsővezeték-építés, -fenntartás, áramellátási berendezések stb. -, továbbá korabeli dokumentumokat és jegyfajtákat is megtekinthetnek. Emellett a gyűjtemény mintegy 60 felújított járművel várja a közlekedés iránt érdeklődőket. Izgalmas élmény lehet a gyerekek számára, hogy a kiállított járművekre fel is szállhatnak.

A megnyitás óta eltelt tizenöt év a folyamatos fejlődés időszaka volt. Az épület és a termek fokozatos felújítása mellett a korhűen kiállított járműállomány is gyarapodott. Az elmúlt években mind a hazai, mind a külföldi látogatók és szakmai csoportok előtt egyre népszerűbbé vált a múzeum.

A BKV Zrt. tulajdonában lévő archív fotó- és filmgyűjtemény gondozása, és szakszerű kezelése mellett magánygyűjteményekből is sikerült gyarapítani az állományt. Természetesen ennek további gyűjtése és megőrzése ezután is az egyik legfontosabb feladata marad a Városi Tömegközlekedési Múzeumnak.

A gyűjtemény sokak számára nosztalgikus, hiszen - ha a századfordulós, békebeli villamosokkal nem is, de - nap, mint nap sokan látták azokat a járműveket, melyek a hatvanas-hetvenes években olyannyira meghatározták a budapesti utcaképet. A múzeum címe: Dózsa György út 3. - HÉV-végállomás
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén