Vajda Lajos Emlékkiállítás - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Vajda Lajos Emlékkiállítás - Szentendre

A szép kilátást nyújtó, verandás lakóházban 1996-ban nyílt meg a Vajda Lajos Emlékmúzeum, melynek két állandó kiállítása a XX. század már klasszikusnak tekinthető magyar művészeinek munkáiból nyújt válogatást. Az emeleten látható a Vajda Lajos életművét bemutató anyag, míg az alsó szinten az Európai Iskola elnevezésű csoportosulás szentendrei mestereinek műveiből tekinthető meg válogatás.

align=left A Kulturális Minisztérium 1979-ben megvásárolta a művész özvegyétől a hagyaték egy részét, és 1980-ban száz alkotást a Ferenczy Múzeum tulajdonába adott, egy később létesítendő emlékmúzeum számára.

A múzeum egy kétszintes lakóépületben 1986-ban nyílt meg. 1991-ben Vajda Lajos munkái az emeleti részre kerültek, míg a pincében állandó bemutatót rendeztek az Európai Iskola elnevezésű mûvészcsoport szentendrei mestereinek munkáiból.

align=right A képi gondolkodás területén Vajda Lajos (1908–1941) új dimenziókat nyit a magyar képzőművészetben. Szellemi érlelődésének színhelyei: Szerbia, Szentendre, a budapesti képzőművészeti fõiskola, Kassák Munka-köre és 1930-34 között Párizs.

Néhány korai, kubista szerkesztésű csendélet, városkép és konstruktivista kompozíció után Párizsban fotómontázsokat készít. Hazatérve az ún. szintetikus kubizmus tanulságait hasznosító csendéleteket alkot.

1935-36-ban Korniss Dezső festőművésszel beszélgetve megszületik az ún. szentendrei program, melynek lényege a közvetítés múlt és jövő, keleti és nyugati gondolkodás között, szintézisteremtés különböző kultúrkörök metszéspontján.

align=left Szentendrén és környékén végzett motívumgyűjtõ körútjaikon Vajda és Korniss a népi kultúrában töredékekben még élő, ősi világképet kutatták. A program egy régió vizuális identitástudatának, egyben a modern, európai léptékkel is mérhető magyar képzőművészetnek a megteremtését célozta meg.

További információk:
Ferenczy Múzeum - Vajda Lajos Emlékkiállítás
Szentendre, Hunyadi János utca 1.
Tel: +36 (26) 310-244 Nyitva: keddtől vasárnapig 10-18 óráig.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén