Lámpamúzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Lámpamúzeum - Szentendre

2006 nyarán újabb turisztikai érdekességgel gyarapodott Szentendre, közel 600 világítótesttel megnyílt ugyanis a Lámpamúzeum.

align=left A múzeumot egy magángyűjtő - Bartha Sándor alapította, aki negyedszázada kezdett érdeklődni a petróleumlámpák iránt. Az elsőt lakberendezési célból vette, ám a szép darab annyira megragadta képzeletét, hogy egyre többet kezdett vásárolgatni: járta a bolhapiacokat, más gyűjtőkkel is kapcsolatba került, s addig-addig gyarapította kollekcióját, míg több száz petróleumlámpa került a birtokába.

A Főtér mellett lévő múzeumban kiállított 600 világítótest között szép számban akad érdekesség. A lámpák a Monarchia területéről származnak - az osztrák és cseh gyártmányú darabok mellett szép számban akadnak magyar világítótestek is. Vannak igen mutatós szecessziós darabok, s akad olyan lámpa, amely a pécsi Zsolnay gyár mestereinek szakmai tudását dicséri.

align=right A legkorábbi darab az 1850-es évekből származik, amikor a gyertyavilágítást felváltotta a forradalmian új találmány - a lámpa. Gyűjteménye legszebb darabjainak Bartha Sándor a függőlámpákat tartja, amelyek az óriás színes üvegburáknak, jeleneteket ábrázoló öntvénykaroknak köszönhetően igen attraktívak.

A Lámpamúzeum, amely a Rákóczi u. 9 sz. alatt található, minden nap 9 és 17 óra között várja a látogatókat.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén