Kovács Margit Múzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Kovács Margit Múzeum - Szentendre

align=right Kovács Margit (1902–1977) kerámiaművész 1972-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának ajándékozta életműve nagy részét. Múzeuma 1973-ban nyílt meg egy erre a célra vásárolt és átalakított, 18. századi épületben, a Vastagh György utcában.

Az épület eredetileg sóház volt, később plébánia, majd kereskedőház s végül a Vastagh család lakóháza lett.Kovács Margit az agyaggal már kisiskolás korában megismerkedett egy utcabeli kályhásmester jóvoltából. Korongozni először gimnazista lányként próbált.

align=left Iskolai tanulmányait befejezve banktisztviselőként helyezkedett el. Néhány hónap múlva családja anyagi támogatásával kezdhette meg grafikai tanulmányait Budapesten, mivel eredetileg grafikusnak készült.

A 20-as évek közepén kezdett érdeklődni a kerámiaművészet iránt. 1926-ban Bécsbe utazott és ott Hertha Bucher tanítványa lett. A neves osztrák keramikus egy olyan művészcsoport tagja volt, amely az emberi környezet egészét akarta szebbé, harmonikusabbá formálni.

align=right 1928-ban önálló kiállítása nyílt meg egy budapesti galériában. Ettől kezdve érett és befutott művészként tartják számon.

Számos megrendelést kapott köz- és magánépületek díszítésére, kerámia faliképek, domborművek készítésére. Pályája 1945 után is töretlen maradt.

Elismert és foglalkoztatott művész volt, 1948-ban az elsők között Kossuth-díjjal tüntették ki. Számos állami megbízást is kapott. Sikeres kiállítások és elismerő díjak sora bizonyítja hazai és külföldi népszerűségét.

align=left A harmincas évek elejérn készült munkáira jellemzőek az expresszív felületkezelésű körplasztikák, melyek formálása egyúttal a középkori szobrászat zömök arányú formaeszményéhez kapcsolódik.

A negyvenes években figurái egyre nyulánkabbak, oszlopszerűek lesznek. Kisméretű korongozott plasztikáinál viszont ezzel párhuzamosan geometrizáló értelmezés, kúp formájára való egyszerűsítés figyelhető meg.

align=right A folklór hatása az ötvenes években teljesedik ki. Már korai korszakára jellemző, hogy a figuratív alkotások mellett másodlagos szerepet játszanak az iparművészeti tárgyak.

Az emeleti galéria enteriőrje és fotódokumentációja Kovács Margit otthonának és műtermének állít emléket.

További információk:
Ferenczy Múzeum - Kovács Margit Kerámiakiállítás
Szentendre, Vastagh György utca 1.
Tel: +36 (26) 310-244 Nyitva: naponta 10-től 18 óráig.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén