Czóbel Múzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Czóbel Múzeum - Szentendre



A legfranciásabb magyar festőnek tartott Czóbel Béla (1883–1976) a modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít. Czóbel az európai modernizmus legjelentősebb helyszínein élt és alkotott – a nagybányai indulás, majd a müncheni akadémián töltött rövid idő után Párizsba ment. Itt a Függetlenek Szalonjában állított ki, de alapító tagja volt a magyarországi Nyolcak csoportjának, s a berlini Brücke csoport munkájában is részt vett. 1940-ben házasságot kötött Modok Mária festőművésszel, akivel Szentendrén telepedtek le. 1966-ban műtermes lakást kapott Budapesten a Kelenhegyi úti Művészházban, de nyarait továbbra is Szentendrén töltötte. Művei nemcsak a legjelentősebb magyar köz- és magángyűjteményekben találhatók meg, de a világ több nagy múzeumában is.

Czóbel Béla elsőként Magyarországon már életében múzeumot kapott. Természetesen Szentendrén, ahol díszpolgárrá avatták, s ahol Párizs mellett talán a legtöbb időt töltötte. A szentendrei Templomdombon levő, a római katolikus fiúiskolának épült, 19. századi földszintes épületben nyílt meg 1975-ben az életmű javát bemutató Czóbel Múzeum. Az épület azóta erősen leromlott állapota szükségessé tette felújítását, s egyúttal a benne látható kiállítás felfrissítését is.

A kívül-belül megújult épületben látható az Újragondolt Czóbel című tárlat. Barki Gergely, a kiállítás kurátora a festői életpálya kronologikus bemutatására törekedett. A nagybányai indulástól a párizsi fauve-korszakon át a Nyolcakhoz való csatlakozáson, a hollandiai éveken és a berlini perióduson keresztül a Párizsba való visszatérésig követi Czóbel művészetét. A Párizs és Szentendre közötti ingázás évei, az életmű csúcsát jelentő időszak zárja a tárlatot. Az életműben való tájékozódást magyarázó szövegek is segítik. Az „újragondolt” állandó kiállításon a festmények mellett nagy hangsúlyt kapnak Czóbel kevéssé ismert grafikái is. Az életmű e részének tudományos feldolgozására a Ferenczy Múzeumi Centrum önálló programot indít.

Az új Czóbel-kiállításon olyan alkotásokkal is találkozhatunk, amelyek eddig raktárban hevertek, s most kerültek először a látogatók szeme elé. Újdonságnak számít például egy nemrég felfedezett és frissen restaurált kétoldalas festmény, a Váza széken és a Férfiportré.

A Ferenczy Múzeumi Centrum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épülő kiállításra a Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is kölcsönzött képeket.

A festmények és grafikák mellett a látogatók egy interaktív pult segítségével megismerhetik az elveszett Czóbel műveket is. A festőművészről készült riport-és dokumentumfilmek is segítenek az életmű jobb megismerésében.

A tervek szerint az állandó kiállítás egy része időről időre megújul.

Czóbel Múzeum
Cím: Szentendre, Templom tér 1., 2000
Nyitvatartás: Keddtől – Vasárnapig, 10-18 óráig, Pénztár 17:30-ig nyitva
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén